Vi tog ett snack med svenska folkpunkarna Crash Nomada som släpper sitt album idag

Publicerat: 31 mars, 2012 i Musik, Skivrecension

Vi tog ett snack med svenska folkpunkarna Crash Nomada som släpper sitt album idag

28 mars, 2012 in INTERVJU

Först och främst beskriv och presentera bandet och medlemmarna så vi vet vilka  ni är!? – Crash Nomada är ett internationellt folkpunkband. Rytmsektionen  består av Toro på trummor och Tomoko på bas. Sen har vi Walter på dragspel, John  på elgitarr, och jag Ragnar på sång och spansk ack-gura. Sen arbetar vi med lite  olika blåsare, mest saxofon och trumpet.

Hur kommer man på idén att mixa  punkrock och folkmusik? Vad kom först för er, 
folkmusiken, punken eller band  som mixar de två? – De flesta av oss har en musikalisk bakgrund inom  punkrocken. Men någonstans delar vi en kärlek till folkmusik från olika delar av  världen och vi har integrerat det ganska mycket i vår musik. Mycket folkmusik  och mer traditionell musik är, likt punken, ganska direkt i sitt tilltal och i  sin intensitet. Sen finns det ju många av de här klassiska banden som The Clash  och Mano Negra exempelvis som ju ganska tidigt blandade punkrock med folk- och  världsmusik.

Vart ifrån kommer/vilka är era största influenser? –  För tillfället är det mycket musik från Nordafrika och mellanöstern. Rai och  ökenblues. Men vi lyssnar en hel del på svensk folkmusik, balkanblås och  flamenco också. Och förstås, åttiotalspunk och hardcore typ Dead kennedys,  Exploited, Bad Brains, Discharge och sådana grejer. Och faktiskt en del  dansmusik, hip hop och reggae blir det också. På nya plattan hörs det nog även  att vi influeras en del av band som Sonic Youth och Nirvana också.

Är Sverige och den svenska musikscenen redo för ett band som tar ut de musikaliska  
gränserna så mycket som ni gör? – Ja. Det känns som att folk är mer öppna  än någonsin. Det vi gör live är så pass uråldrigt och tidlöst att det nog  egentligen är mycket lättare att ta till sig jämfört med mycket annan musik som  kanske framstår som mer mainstream. Vi är egentligen ett väldigt folkligt och  lättillgängligt band – live i alla fall. Men visst, det är ju delvis snabb och  skränig musik med subversiva texter, och på skiva är vi kanske lite mer  gränsöverskridande och experimentella.

Vad ger er inspiration och kraft  till era texter? – Bra fråga, jag har inte riktigt tänkt på det. Vissa  låtar skriver sig själv. De lägger sig och ruvar i ens kropp. Både texten och  musiken blir till parallellt utan att man själv kan påverka så mycket. Men  ibland har man en hel låt färdig musikaliskt och ingen text, man sjunger kalle  anka-engelska i brist på annat. Då brukar vi arbeta med texten tillsammans, jag  och Walter. Vi brukar inspireras av de klassiska ämnena som vi människor står  inför; en cocktail av ilska, hjärta & smärta, hedonism, sorg och  glädje.

Vad har ni för framtidsplaner för bandet och er musik? – Vi hoppas på att plattan blir väl mottagen så att vi kan åka runt och gigga på  den ett tag. Vi kommer att släppa en till singel och flera nya videor till  låtarna. Vi kommer att vara med på olika samlingsskivor och turnera utomlands så  mycket som möjligt. Sen har vi faktiskt redan börjat skriva nytt material så det  dröjer nog inte alltför länge till nästa platta.

Och slutligen vilken  musik lyssnar ni själva på för tillfället? – På sistone har jag lyssnat på  Thåströms senaste som precis släpptes förstås. Och Watcha Clans senaste platta  Radio Babel svänger riktigt bra.

Tack för intervjun
!

*först publicerad på www.musiktidningen.se den 28/3 2012*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s